Nieuwjaarswens voor 2018

Gepost 2017/12/18

Kan geen muziek meer plaatsen, lees dit onder het zingen van een kerstlied.

Het begin is duidelijk maar het einde is ongewis. Zo is het elk nieuwe jaar weer. De balans van het oude jaar opgemaakt en omzien in tevredenheid en anders is het een wijze les geweest. Zo moeten we omgaan met tegenslagen en vooral kijken naar onze eigen rol. Kijken naar een ander, wijzen naar een ander doen wij makkelijker dan de vinger naar onszelf wijzen. Het eerste geeft een conflict, het tweede krijgt respect.

Elk jaar blik ik terug en zie of mijn voornemens uit gekomen zijn.

 

 

Het voornemen in 2017 was de camino te lopen. De planning was mei. Eerst 2 dagen over de Pyreneeën en dan 2 weken vrijwilligerswerk in een pelgrims onderkomen. Dan pak ik de draad van het wandelen weer op en wandel door tot ….? Nou dat is niet zo ver geworden. Na 6 dagen slaat het noodlot toe. Hevige pijn onder mijn rechterknie en ik stop er mee. Ga naar de spoedopvang in het ziekenhuis. 3 dagen rust zei de arts. Maar dat werd het niet. Naar huis omdat ik over 150 meter op de nordic walking stokken deed ik een kwartier. Na 7 weken kon ik weer redelijk normaal lopen en pijnvrij zijn. Maar tot op de dag vandaag voel ik het nog.

 Ook was ik voornemens de balans in mijn leven terug te vinden, de vriendschappen te onderhouden en te koesteren. Dat is zeker gelukt en met veel activiteiten sla ik mij mooi door de dagen heen. Even is de relatie met Gina opgebloeid. Wij hebben een vakantie naar Frankrijk gemaakt maar na enkele dagen op Ameland was het doek gevallen en kent de relatie een definitief einde. Het viel mij lang niet zo zwaar als de eerste scheiding maar toch, de woorden van Herman schieten mij dan toch weer te binnen toen zijn huwelijk strandde:” Het is dan net of zij dood is alleen zij is er nog”. Het is goed zo en hoop toch wel weer een partner te vinden. Dat was mijn voornemen uit 2009 gedaan op mijn fietscamino naar Santiago dat ik niet langer alleen wil zijn.

Dat ik mijn hobby fotograferen een boost wil geven en er meer verhalen van mij zullen verschijnen is niet behaald. Wat wel? Ik heb mij als vrijwilliger aangemeld voor evenementen hulpverlener bij het Rode Kruis en heb de cursussen daarvoor behaald. Ik volg geschiedenisbijeenkomsten en bridgelessen. Ook is yoga in 2017 erbij gekomen en dat is erg goed voor mijn lijf en geest. Voor het Groninger Landschap controleer ik wandelroutes en op de zaterdagochtend wielrennen met Joop zijn club of met Toer80. Een intensieve beginnerscursus Spaans heb ik gevolgd maar ga er niet mee door. Met elke dag een dagdeeltje sporten, wandelen of op de sportfiets, is elke week gevuld.

 

Voor 2018 heb ik nog niet veel voornemens. Twee weken vrijwilligerswerk in Roncesvalles. Als mijn knie goed is ga ik in maart de camino Porto-Santiago wandelen en nog het ontbrekende stuk van 80km op de camino frances maken. Kun je nagaan hoe dicht ik in 2017 bij mijn einddoel af was. Ik heb mij aangemeld als verpleegkundige bij Senior Vakantie Plan en dan twee/drie reizen maken.

 

Ik wens dat iedereen doordrongen wordt van de zorg en liefde die nodig is voor het voortbestaan van onze wereld; de liefde voor de aarde en haar bewoners. Want alleen wij mensen zijn in staat haar te behoeden voor een totale vernietiging.

 

Ik wens jou een fijn en liefdevol 2018.